Od 1 stycznia obowiązują nowe zapisy w Karcie Nauczyciela odnoszące się do tzw. urlopów zdrowotnych. Warto je poznać, zapraszamy!

urlop zdrowotny

Przedstawiamy opinię prawną ZG ZNP nt. pojawiających się żądań dyrektorów wobec nauczycieli, by część swoich zajęć przeprowadzali nieodpłatnie w ramach... law1-cropwolontariatu!

Czytaj opinię...

Przedstawiamy szczegółowe omówienie sprawy uzupełniania etatu w tzw. okresie przejściowym. Warto z tym się zapoznać, bowiem propozycja uzupełniania etatu w innej szkole może być złożona każdemu nauczycielowi - a jest to propozycja z gatunku "nie do odrzucenia": w myśl art. 22 ust. KN nauczyciel musi - z jednym wyjatkie - poddać się woli zwierzchnika. Sytuację taką opisuje czytelnik Głosu Nauczycielskiego, prosząc o poradę - poniższym skanie artykułu z dodatku do GN "Bliżej prawa"

(Przy okazji - po raz kolejny zachęcamy do prenumeraty Głosu Nauczycielskiego, bezpośrednio w redakcji lub zgłaszając się do naszego Oddziału; naprawdę warto!)

zatrudnienie uzup

Jest to jedyna dopuszczalna forma zmiany warunków pracy i płacy w trakcie roku szkolnego. Forma dość przejrzysta, ale może spowodować różne komplikacje w zatrudnieniu. Czym się różni od podobnej formy - ograniczenia zatrudnienia?

Przedstawiamy pełny artykuł z Głosu Nauczycielskiego (nr 47 z 22 listopada 2017r., dodatek "Bliżej prawa".

wypowiedzenie zmien Custom

Zgodnie z uchwaloną w grudniu 2016 r. ustawą wprowadzającą Prawo oświatowe w okresie od 1.09.2017 do 31.08.2019 nauczyciel może podjąć dodatkową pracę w innej szkole/placówce tylko po uzyskaniu zgody dyrektora z miejsca podstawowego zatrudnienia.
            MEN wyjaśnia jednak, że ten przepis nie blokuje nauczycielowi możliwości dodatkowej pracy bez zgody dyrektora. Będzie ona nadal możliwa, jeśli zatrudnienie nastąpi na innej podstawie niż umowa o pracę, np. na podst. umowy - zlecenia. Zgody dyrektora nie będzie potrzebował też nauczyciel, który w żadnej ze szkół nie realizuje zajęć w pełnym wymiarze.

Powyższych wyjaśnień udzieliła wiceminister edukacji Marzena Drab, w odpowiedzi na interpelację poselską.

/Oprac. na podst. art. "Nauczyciel na śmieciówce", Głos Nauczycielski nr 15, str. 3/

Kontakt: jromaniuk@znp.edu.pl